среда, 15 апреля 2020 г.

17 квітня. Цікаві факти про Великдень

Цікаві факти про Великдень

Воскресіння Ісуса Христа – це подія, яка змінила розвиток та життя всього людства. Адже Син Божий своє смертю та воскресінням надав усім людям надію на вічне життя. Це символ перемоги над гріхами та над смертю.
Важливо, що для кожного з нас це було не просто ще одне з важливих християнських свят, а насамперед – глибоке розуміння важливості цієї події.

"Христос Воскрес! Воістину Воскрес!" - чуємо ми в цей день, але потрібно, щоб це були незвичні слова, а слова з глибини нашого серця.
У 2020 році православні християни відзначають свято Великодня 19 квітня. Пропоную  дізнатися кілька цікавих фактів про це свято, які ви не знали.

                              Як визначається дата

Принцип, за яким визначається дата Великодня є наступним: спочатку визначають, коли наступить перша місячна повінь після дня весняного рівнодення. Перша неділя після повного місяця і буде Великодньою. Певний час церви жили у згоді, але 1054 року відбувся розкол християнства на західну і східну гілки. Пізніше, 1582 року папа Григорій ІІІ ввів новий календар, згідно з яким весна мала починатися на 13 днів раніше. За григоріанським календарем дата Великодня припадає між 22 березня і 25 квітня, відповідно за юліанським від 4 квітня до 8 травня.

                                    Походження назви

Саме слово «пасха» походить з єврейської мови, де воно звучить як «песах», і перекладається як «вихід», «перехід». Понад 5 тисяч років тому євреї вирушили з єгипетського полону до Землі Обітованої. Вони йшли пустелею довгих 40 років, не одне покоління людей змінилося за цей час, жоден із тих, що народилися у неволі, не дійшли до свого нового дому. На згадку про визволення з рабства єврейський народ став святкувати Пасху. Згодом цим же словом почали називати ягня, яке заколювали на честь Пасхи.


                        Традиція фарбування яєць

Звичай розфарбовувати яйця не є тільки український. Цей звичай відомий усім європейським народам. Українці надали йому питомих рис, розфарбовуючи яйця звиклими в українській народній культурі орнаментами. Звичай розфарбовувати, а потім розбивати яйця символізує нове життя. Тобто, яким би гарним не було туземне життя, воно мусить відійти і дати місце новому життю. Розбивання свяченого яйця також символізує Воскресіння, яке чекає кожного християнина. Старе християнське передання пов'язує звичай розфарбовувати яйця зі св. Марією Магдалиною, яка проповідувала римському цісарю Тиберію про Христове воскресіння. Як приклад, свята взяла яйце, яке, хоч і гарне, мусить позбутися своє шкарлупки, щоб з нього вийшло курча, нове життя.

                            Найстаріша паска

В світі найстаріша паска була спечені у Страсну п’ятницю в 1821 році. Сімейну реліквію зберегла 91-річна уродженка Лондона Ненсі Тітман. Дивно, що паска не тільки не запліснявіла за стільки років, але і пахне як свіжа. Більш того, на ній чітко збереглося зображення хреста, який зробив пекар під час випічки. Паску дуже дбайливо зберігають, виділивши їй місце у спеціальній коробочці.  Знавці вражені настільки дивовижною здатністю паски не псуватися стільки років.
                    Найбільша писанка

На території Канади, в містечку Вегревілль, розташованому на схід від Едмонтона, знаходиться найбільше в світі пасхальне яйце. Його довжина становить 8 м, а ширина – 5 м. Ця «писанка» вагою близько 2270 кг зроблена з уламків літаків. Виготовили цей пам’ятник на згадку про тих українців, що першими приїхали до Канади.

16 квітня. Відеофізкультхвилинка "А життя є"


воскресенье, 12 апреля 2020 г.

15 квітня. Цікавий природничих матеріал про птахів, які в'ють унікальні гнізда

Гнізда колібрі

Неймовірно крихітний птах колібрі будує такі ж маленькі гнізда. Птахи знаходять незвичні місця для гніздування. Під великим листям чи квіткою, на персиках чи інших плодах. На фото добре видно, який реальний розмір птаха та його гнізда, що ледь завбільшки з монету.
колібрі
Житло колібрі будує з пуху, пір’їнок, павутиння, шматочків кори, моху, трави. Як правило, птах висиджує 2 яйця, кожне з яких не перебільшує 1 см.
колібрі

Гнізда орлів і лелек

орлан
А от ці птахи передають свої гнізда у спадок. У світі було зафіксовано найстаріше гніздо білих лелек, якому нараховувалося 400 років.
лелека
Звичайно ж, кожне нове покоління птахів ремонтує своє житло, оновлює і вдосконалює його. Проте з кожним роком вага і розміри гнізда постійно збільшуються. Наприклад, найважчим гніздом у світі вважається житло білоголового орлана. Гніздо, знайдене в Північній Америці, важило 2 тони.
орлан

Гніздо ремеза

ремез
Ремез – рідкісний та унікальний птах. Він мешкає в Україні і вважається найближчим побратимом звичайної синиці. На відміну від багатьох птахів, він не оселяється в дуплі дерева і не в’є гніздо між гілками. Ремез плете житло, яке нагадує рукавичку, і підвищує його на гілку.
ремез
Цікаво знати. Здавна наші пращурі вважали гніздо ремеза сильним оберегом. Гнізда птахів навіть освячували на Великдень. Потім його тримали в хаті або підвішували в сараї. Гніздо ремеза захищало дім господарів від біди й злиднів, а худобу – від хвороб.

Гнізда ткачиків

гніздоУ Південній Африці мешкає унікальний птах – ткачик. Це справжній архітектор свого житла. Будує гніздо лише самець. Місце для гнізда він обирає незвичне. Часто це ЛЕП (стовпи ліній електропередачі) або тонкі гілки алое, акації. Матеріали для гнізда – це суха трава, листя пальм, очерет.
гніздо
За один рік самець здатен збудувати 25-30 гнізд. Адже тоді більше самок дадуть птахові згоду на шлюб. Усі гнізда збудовані поруч, як багатокімнатний будинок. З роками ці гнізда стають такими важкими, що падають з дерев чи стовпів донизу і навіть пошкоджують автомобілі, людські будинки.
гніздо
Цікаво, що в природі нараховують понад 250 видів ткачиків – і кожен з них відрізняється унікальною формою гнізда. Наприклад, ткачик-байя з Південної Азії обирає для житла найтоншу гілочку і починає приплітати до неї траву. Тонкі гілки обираються недаремно – по них бояться лазити вороги – змії, які крадуть яйця та пташенят.
ткачик

Гніздо наметника

наметникЦікавий птах наметник мешкає в Австралії та Новій Гвінеї. Самці-наметники вміють залицятися. У шлюбний період вони знаходять затишне місце, ідеально розчищають територію від сміття, а потім береться за побудову оригінального намету. З гілок, трави вони створюють весільні альтанки. Цікаво, як птахи приваблюють самок. Окрім чистого та затишного житла, наметники пропонують безліч смаколиків. Вхід до альтанки завжди прикрашений камінчиками, квітами, а поруч викладені жуки, личинки, смачні ягідки та фрукти.
наметник
Також птах полюбляє стягувати до свого намету гарні блискучі речі. Тож місцеві мешканці знаходять у гніздах багато загублених людських предметів – голки, скріпки, цвяхи.
Цікаво, що намет служить лише місцем зустрічі та спарювання. Після залицянь самка шукає затишок на високому дереві й сама в’є гніздо, де будуть відкладені яйця.
наметник

Гніздо пічника

пічник
Мешкає цей птах у Південній Америці. А от гнізда він створює такі, що дуже нагадують наші глиняні мазанки. Насправді пічник будує своє житло з багнюки, глини, цупкого коріння, лози й трави.
пічник
Домівка птаха дуже нагадує футбольного м’яча, але удвічі більша за розміром. Гніздо пічника двокімнатне, бо всередині птах створює окреме приміщення для своїх пташенят. А в першій кімнаті знаходиться пара батьків, які охороняють вхід до житла.
пічник
Особливість гнізда пічника – його неймовірна міцність. Таке житло не зруйнувати голими руками. А важить гніздо 4-5 кілограмів. Аби створити такий міцний надійний дім, птахові доводиться злітати по глину понад 2000 разів.
пічник

Гнізда ластівок

ластівка
Найчастіше ластівки будуть гнізда пошарово на берегах річок. Вони зліплюють траву та глину власною слиною. До речі, в Індії ластівчині гнізда вважаються справжнім делікатесом. Коли пташенята підростають та залишають свої домівки, місцеві мешканці збирають восени порожні домівки й готують різні страви.
ластівка
В багатьох країнах Азії ластівчині гнізда – це ще й таємниця жіночої молодості. З гнізд виготовляють маски, креми для обличчя. Вважається, що слина ластівки омолоджує.
У нас ластівки нерідко мешкають поруч із людьми. Для гнізда птахи знаходять затишні куточки – під стелею в сараї, сінах, а також під стріхою будівлі. Раніше ластівки були практично в кожному домі, адже хати робили з глини, сіна, натурального дерева. Зараз сучасні будинки не дуже підходять для проживання птахів.
ластівка

14 квітня. Консультації для батьків "Як виховати хорошу людину"

13 квітня. Права дитини. Онлайн-кросворд


понедельник, 6 апреля 2020 г.

Світ цікавих фактів

СВІТ ЦІКАВИХ ФАКТІВ


Найбільша у світі квітка - це аморфофаллюс велетенський - уродженець тропічних лісів Індонезії і належить до сімейства ароїдних. Його також називають «трупна квітка» через запах гнилого м'яса під час цвітіння. Рослина може досягати до 3-5 метрів у висоту і ваги до 100 кг, а тривалість його життя - 45 років. Ботаніки вважають, що період цвітіння трупної квітки настає тільки раз у 5-10 років. Це диво цвітіння можна побачити в багатьох ботанічних садах світу.
Джерело: http://cherry-lady.com.ua/divovizhnij-svit-roslin/110-najbilsha-kvitka
За спостереженням вчених, ця гігантська квітка ще й змінює температуру навколишнього середовища. Експеримент був поставлений вночі. З 20 градусів температура в кімнаті піднялася до 32 ° С.
Разноцветные цветы

Рицина звичайна (Ricinus communis) є найотруйнішою рослиною. Дози в 70 мікрограмів досить, щоб убити лю­дину вагою 72 кг. Отрута міститься в білку насіння рицини; вона приблизно в 6000 разів сильніша від ціаніду й у 12 000 разів - від отрути гримучої змії. Рослина згадується ще в давньоєгипетських папірусах - маслом з її насіння користувалися при висвітленні храмів. Пліній, Діодор і Геродот у своїх працях описували деякі властивості рицини.
Разноцветные цветы
Паку — південноамериканська прісновода риба, що мешкає в більшості річок в басейнах Амазонки і Оріноко низовини Амазонія. Паку має загальне коріння з піранею, відносячись до родуSerrasalminae, хоча у них є різні звички і переваги. Піраня — м'ясоїдний різновид, тоді як Паку всеїдний, з рослинними перевагами. Відмінність очевидна в структурі їх зубів. Піраня має гострі як бритва зуби, тоді як в паку вони більш квадратні, пряміші і страхітливо нагадують зуби людей.

Разноцветные цветы
Як відомо, лише у слонів, людей і неандертальців є ритуал поховання. Зазвичай тривалість життя слона складає 60–80 років. Якщо слон хворіє, то члени стада приносять йому їжу і підтримують його, коли він стоїть. Якщо слон помер, то вони намагатимуться оживити його за допомогою води і їжі деякий час.
Коли стає ясно, що слон мертвий, стадо замовкає. Часто вони викопують неглибоку могилу і накривають померлого слона землею та гілками, і після цього залишатимуться біля могили протягом декількох днів.

Разноцветные цветы


За хвилину людське серце прокачує близько 5 л крові у спокої і близько 25 при важкому фізичному навантаженні. У більшості людей серце скорочується від 60 до 80 разів на хвилину. У спортсмена-бігуна треноване серце може у спокої скорочуватися всього 40 разів на хвилину, але при цьому все одно перекачувати 5 л крові.

З моменту народження в мозку людини вже існує 14 мільярдів клітин, і число це до самої смерті не збільшується. Навпаки, після 25 років воно скорочується на 100 тисяч в день. За хвилину, витрачену вами на читання сторінки, вмирає близько 70 клітин. Після 40 років деградація мозку різко прискорюється, а після 50 нейрони (нервові клітки) всихають і скорочується обсяг мозку.

Найдивніший гриб планети носить, можна сказати, поетичну назву «плазмодій», проживає він і у нас, в Україні, і в середній смузі. Плазмодій уміє ходити! Переміщається, звичайно, повільніше за равлика, але за декілька днів може підійнятися на пень і причаїтися на ньому. Живе він буквально у нас під ногами, але відразу його не помітиш, він чимось нагадує медузу, така ж драглиста маса, таке ж напівпрозоре слизисте тіло грибів-міксоміцетів. По лісу ходить перекочуючись-перевалюючись з боку на бік.

Секвойя (Sequoia) є воістину унікальним феноменом рослинного світу. Стовбур цього представника сімейства таксодієвих (Taxodiaceae) має 6 - 11 метрів у діаметрі і досягає 110 метрів у висоту. Ще цікавіший факт про тривалість життя дерева. У Родвуодському заповіднику збереглася секвоя, яку індіанці використовували як вишку для спостереження і розведення сигнальних багать. Вік її - 5000 років і не дивлячись на такий солідний вік, вона продовжує рости!

Самці індо-малайського скорпіона Heterometrus swannerderdami часто бувають більші 180 мм у довжину, тобто від кінчиків клешні до кінчика жала. Одного разу був знайдений екземпляр довжиною 292 мм. Імператорський скорпіон Тропічний імператорський скорпіон Pandinus imperator, що живе в Західній Африці, також досягає довжини 180 мм. Довжина одного самця з Сьєрра-Леоне становить 229 мм.

Символ штату Гаваї - риба спінорог. На місцевій мові вона зветься хумухумунукунукуапуаа, або просто хумухуму.

Скажений огірок — це рослина, що належить сімейству гарбузових, яка мешкає на берегах Чорного та Середземного морів. Свою назву він отримав завдяки незвичайному способу розсіювання насіння: дозрілий плід огірка навіть при легкому дотику відстрибує від ніжки і з отвору з силою викидається на величезну відстань в 12 метрів маса слизу з насінням.

Гра-мандрівка до країни Здоров'я

четверг, 2 апреля 2020 г.

Нейропсихологічна гра "Роби як Лорі "


Українські народні загадки із закодованими відповідями

Українські народні загадки із закодованими відповідями (завдання на логіку)

тести з української мови Відповіді до загадок закодовані – дітям слід скласти слова з хаотично записаних літер.
Сімсот соколят на одній подушці сплять.
(киншянос)
Чотири братці
під одним капелюхом стоять,
одним поясом підперезані.
(тілс)
А що то за коні в гаю на припоні:
довгасті, голчасті зеленої масті,
нікого не возять, лише солі просять.
(икріго)
Ішов довгов’яз, у землі зав’яз, з землі всіх повиганяв.
(щод)
дощ
Стоїть верба серед села, розпустила гілля у кожне подвір’я.
(агород)
Сидить баба на грядках,
Вся закутана в хустках.
(атсупак)
Стоїть на дорозі, усім заважає:
хто йде, той штовхне,
а з дороги ніхто не прийме.
(іревд)
Наскакалось, назвивалось, під припічком заховалось.
(кинів)
Розколеш лід – візьмеш срібло, розколеш срібло – візьмеш золото.
(ецяк)
Не кущ, а з листочками, не сорочка, а зшита, не чоловік, а навчає.
(акжинк)
жаба
Під землею птиця кубло звила і яєць нанесла.
(ялпотрак)
Що дістане зубами потилицю?
(ьценібург)
Кругле, як м’яч, хвіст має, а за нього не підіймеш.
(кобулк)
Вдень з ногами, а вночі без ніг.
(итобоч)
Сам круглий, чуб зелений.
(кяруб)
Хто завжди правду каже?
(олакрезд)
Реве віл на сто гір,
на сто кроків,
на сто потоків.
(мірг)
Ні листя,
ні гілля – у гаю зростають.
(ибирг)
ліс
Плету хлівець
на четверо овець,
а на п’яту – окремо.
(акчивакур)
Чорне сукно лізе в вікно.
(чін)
По синьому морі срібний човник пливе.
(ьцясім)
Надворі горою, а в хаті водою.
(діл)
За лісом-лісом золотий вогонь горить.
(ецнос)